Wille och Jacob avslutar 2016 genom att gå igenom lite olika topplistor. Först presenterar de sina fem personliga favoritavsnitt från podden i år och sen berättar de vilka avsnitt som varit mest populära sett till antalet nerladdningar.
Avslutningsvis så berättar de även sina personliga topp 3 under året på ett mer personligt plan.
Hålltider
I det här avsnittet av Tyngre Träningssnack så flyttar vi lite fokus från hur man förbättrar sin hälsa och prestation till de som underlättar för oss att göra det. Som gäster har vi tre anställda på Eleiko som är en av världens bästa tillverkar av skivstänger och det mesta som har med styrkelyft och tyngdlyftning att göra.
Vi får bland annat veta lite hur man förbereder med material inför stora mästerskap, hur tillverkningen av stängerna går till, vad som skiljer de olika typerna av skivstänger från varandra och hur man bäst tar hand om sin utrustning så den håller så länge som möjligt.
Hålltider
I veckans Tyngre Träningssnack behandlas ett väldigt viktigt ämne inom idrotten då vi har med Anna Melin, PhD, forskare och dietist på SOK för att diskutera fenomenet relativ energibrist.
Den ganska okända termen används för att beskriva personer som redan är smala men ändå äter mindre energi än de borde vilket gör att deras kroppar börjar spara energi genom att minska på energiomsättningen samtidigt som flera processer i kroppen stängs ner eller minskar i effekt.
De här idrottarna skiljer sig normalt sett inte någonting från andra idrottare när det gäller kroppssammansättning eller kroppsvikt trots deras lägre energiintag. De lever helt enkelt i en metabolt och hormonellt ofördelaktig miljö mer eller mindre i onödan.
Än så länge är det här fenomenet mest studerat på kvinnor och det är mest det vi diskuterar i avsnittet. De fysiologiska konsekvenserna verkar dock vara de samma hos män (nedsatt testosteron, ämnesomsättning, ökat kolesterol, nedsatt BMD) som hos kvinnor, men svårare att upptäcka.
Rättelse: I avsnittet säger Anna Melin att det är hypothalamus-gonad axeln (könshormonerna) som blir påverkade av relativ energibrist, men i själva verket är det hypotalamus-hypofys axeln hormonerna (dvs. köns-, stress- samt ämnesomsättningshormoner) som påverkas.
Hålltider
Wille och Jacob gästas den här veckan av sömnforskaren Christian Benedict från Uppsala Universitet för att diskutera betydelsen av sömn.
Det här är ett ganska vitt och brett avsnitt många olika ämnen berörs kring vad sömnen har för betydelse, vad som sker i de olika delarna av sömnen och hur vi påverkas om vi sover för lite eller oregelbundet.
Vi diskuterar även kring betydelsen av att utsätta sig för ljus på dagen och om det spelar någon roll i fall man använder mobilen eller andra saker med skärm sent på kväll precis innan läggdags.
Hålltider
Jacob och Wille svarar på 10 lyssnarfrågor som handlar om allt ifrån utbildning, fettmassa och hälsa, Fun Light som myrmedel och bättre immunförsvar.
Hålltider
Jacob och Wille fortsätter att suga ur kunskap från den fantastiska institutionen GIH. Den här gången är gästen Niklas Psilander, PhD, som berättar om de huvudsakliga resultaten i muskelminnestudien. Kan människor som tidigare haft en större mängd muskelmassa bygga upp den snabbare andra gången?
Utöver det diskuterar vi även en hel del kring kombinerad styrketräning och konditionsträning med både fokus för de som vill utveckla sin uthållighet till de som vill utveckla sin styrka och muskelmassa.
Avslutningsvis går vi in på Niklas nästkommande projekt där han ämnar att jämföra riktigt lätt styrketräning med riktigt tung styrketräning för att se om de ger någon skillnad i typen av hypertrofi.
Hålltider
Nicklas Neuman, Jacobs vapendragare från Träningslära.se är gästen i dagens avsnitt där vi fokuserar på hans doktorsavhandling och studierna som var med i den.
Förutom det ämnet så diskuterar vi även hur omgivningen påverkar människors matval och hur våra gener inverkar på våra beslut.
Avslutningsvis tar vi även upp två vanliga argumentationsfel.
Hålltider
Lars Berglund är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att snacka mer kring skador inom styrkesporterna. Vi börjar med att gå på djupet kring en ny studie från Lars och hans grupp uppe i Umeå där de tittat på mängden skador inom olika styrkesporter.
Därefter går vi vidare i diskussionen och funderar kring alla olika aspekter som troligen kan inverka på skaderisken inom styrkelyft och hur man dels skulle kunna finna dessa via undersökningar och sen dels vad man i så fall skulle vilja göra med den informationen man får fram från det.
Avslutningsvis tar vi upp några lyssnarfrågor riktade till Lars.
Hålltider
I veckans Tyngre Träningssnack har vi Stellan Kjellander som gäst. Stellan är tränare på Malmö Idrottsakademi där han tränar flera elitidrottare inom flera olika idrotter.
Vi lägger dock fokus på Stellans personliga favoritgren där han själv också tidigare varit aktiv, släggkastning. Du får höra om hur man kombinerar stora mängder tung styrketräning med många pass av kastträning där man behöver vara ganska pigg och fräsh i kroppen varje pass.
Hålltider
I veckans Tyngre Träningssnack fokuserar vi på vegankost och vegetarisk kost. Vad det innebär, vad det finns för eventuella fördelar och eventuella nackdelar.
Till vår hjälp av vi dietisten och psykologstudenten Sierra De Goldsmith.
Hålltider
00:00:00 Introduktion av Sierra De Goldsmith
00:06:35 Vad innebär det att vara vegetarian eller vegan?
00:11:40 Vad vet man om vegetarisk kost och vegankost och dess påverkan på hälsan
00:15:55 De positiva effekterna av en mer vegetarisk kost
00:22:30 Dieternas knep för att förmå folk att äta nyttigare
00:25:20 Nutritionens dilemma, hur jämför man två förändringar?
00:28:25 Confounders när man jämför vegetarianer med andra
00:32:20 Experimentella studier på vegetarisk kost och vegankost
00:36:30 Det finns positiva och negativa saker med att bli mer restriktiv i kosten
00:37:55 Vad kan det bli för problem eller brister om man slutar äta kött?
00:38:20 B12
00:40:15 Vitamin D och kalcium
00:42:15 Järn har sämre tillgänglighet i vegetabiliska livsmedel
00:44:10 Omega 3
00:45:50 Är det lättare eller svårare att få i sig allting som idrottare?
00:48:40 Proteinbehovet för vegetarianer och veganer som idrottare
00:53:00 Tips på hur man kan äta så man får i sig alla aminosyror (dvs proteinet blir fullvärdigt)
00:55:15 Hur är köttersättningsprodukterna på marknaden?
01:01:15 Vad händer när det börjas säljas insekter?
01:02:50 Vegankost för barn
01:06:00 Är det vanligare med vegetarianer bland kostutbildade?
01:10:20 Livsmedelsverket varnar ofta för att man inte ska utesluta saker ur kosten men säger ändå att vegankost är bra
01:14:45 Var kan man få bra information kring vad man behöver tänka på vid vegankost?
Jacob och Wille svarar denna vecka på en mängd lyssnarfrågor. Det diskuteras bland annat betydelsen av muskelmassa vid styrka, hur fett påverkar ens mättnad och hur man håller koll på sin styrka om man byter övningar.
Hålltider
Biomekanikern Joakim Holmberg gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack och berättar om hur det går till när man försöker simulera människors rörelser i en dator.
Vi får veta hur långt man har kommit i att försöka analysera olika typer av idrotter och vilken nytta du kan ha av de modeller som finns redan idag. Bland annat tar vi upp det faktum att musklerna arbetar i olika längd när du cyklar jämfört med löpning vilket innebär att du troligen inte kan bli absoluta elit på det ena samtidigt som du tränar det andra till någon större mängd.
Slutligen diskuterar vi även parasporter och hur biomekaniska simuleringar skulle kunna användas för att göra indelningen av idrottarna mer rättvis.
Hålltider
Jacob och Wille diskuterar vanliga typer av argument som oftast används för att försöka vilseleda den som lyssnar eller som används för att försöka försvara en ståndpunkt där det egentligen inte finns något att försvara om man ser till den fakta som finns.
Efter det tar man även upp tre lyssnarfrågor kring stretching, barfotalöpning och fria vikter vs maskinträning
Hålltider
I veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack får vi äntligen en liten inblick i en sport som vi har diskuterat flera gånger och alltid kommit upp med en hel del frågor.
Gäster idag är Ulrika Sandmark, förbundskapten för svenska landslaget i simning, och Henrik Forsberg, sportchef i svenska simförbundet.
Ämnena idag skiftar från att diskutera Rio OS till att diskutera simträning där vi fokuserar på träningsmängd och träningsintensitet.
Hålltider
Denna vecka fokuserar vi på ett hälsoproblem som drabbar allt fler i Sverige och där det främst är yngre barn som drabbas. Till vår hjälp tar vi professor Maria Jenmalm från Linköpings Universitet som forskar på ämnet i många år.
Det här är ett faktaspäckat avsnitt som garanterat är intressant för alla även om det bör vara extra intressant för blivande och nyblivna föräldrar.
Du kommer bland annat att få lära dig skillnaderna på intolerans och allergi, hur symptomen från allergier kan förändras beroende på ens förväntningar. Vi kommer även indirekt in på hygienhypotesen och gör en djupdykning i hur bakterierna i barns tarmar verkar kunna påverka risken att utveckla allergi. Slutligen går vi även in på hur man kan behandla och i vissa fall rent av bota allergier.
Hålltider
Jacob och Wille tar sig an ett dussintal lyssnarfrågor i det här frågeavsnittet av Tyngre Träningssnack.
Bland annat behandlas ämnen räkna på kaloriförbrukning vid träning, plyometrisk träning, bra källor till kunskap och fastande konditionsträning.
Hålltider
Denna vecka gästas Wille och Jacob av Daniela Eklund som främst har forskat på vad som händer när man kombinerar styrketräning och konditionsträning och hur man på bästa sätt kan kombinera de två.
Vi får bland annat veta att i en av Danielas studier så fick deltagarna bättre resultat när det gäller kroppssammansättningen när de tränade kondition tre dagar i veckan och styrketräning tre dagar i veckan jämfört med två andra grupper där man tränade både styrka och kondition på samma träningspass tre dagar i veckan. Detta trots att träningsvolymen var den samma i grupperna.
Hålltider
Tyngre Träningssnack gästas av byggarprofilen Ali Komai men ämnet för dagen är inte hans egen träning utan hans forskning på hur delar av våra fettceller fungerar.
Vi diskuterar fettcellernas funktion i grova drag och hur hormon som utsöndras från dina fettceller påverkar både din vikt och förmåga att kontrollera blodsockret på ett bra sätt
I det här avsnittet får du även tips om hur du ska kunna bli bättre på att ta till dig forskning och vässa ditt kritiska tänkande.
OBS: Vid minut 28 ungefär säger Ali att vuxna har ganska mycket fett. Här syftade han på att vi har mer än man tidigare trott. Den faktiska mängden brunt fett hos människan är dock ganska liten.
Hålltider
Träning har en stor och betydelsefull påverkan på din hjärna både när det gäller intelligens och ditt humör. I veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack gästas Wille och Jacob av psykiatrikern Anders Hansen, aktuell med boken Hjärnstark, för att diskutera träningens effekter på hjärnan.
Vi går igenom dels de mer akuta effekterna och dels de mer långsiktiga effekterna på hjärnan samtidigt som vi försöker titta på skillnaderna i effekt från styrketräning kontra konditionsträning.
Efter det här avsnittet så kommer du garanterat vilja röra på dig mer i vardagen!
Hålltider
I veckans avsnitt fokuserar Wille och Jacob på ketoner. Du får veta vad det är, en del av dess funktioner och hur de eventuellt skulle kunna påverka prestationsförmågan hos konditionsidrottare.
Hålltider
Fokus i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack ligger på att öka mycket i muskelmassa på kort tid. Bidrar till diskussionen gör Daniel Cortobius och Niklas Westblad som nyligen avslutat en studie där deras resultat i form av muskelökningar är bland de bästa som finns dokumenterade.
e uppnådde dessa resultat med hjälp av ett intensivt träningsprogram som kombinerade både traditionell undulerande styrketräning tillsammans med några perioder av ocklusionsträning där man delvis stryper blodflödet till musklerna.
Deras studie var en del av en intressant studie kring muskelminne som kommer att publiceras i sin helhet framöver och därför diskuterar vi även en del kring det ämnet och varför det var så viktigt att försökspersonerna i studien verkligen ökade så mycket som möjligt i muskelmassa på den tid som fanns att tillgå.
Hålltider
I veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack svarar Jacob och Wille på en mängd lyssnar frågor. Bland annat behandlar de ämnena doping inom byggning och andra idrotter, behöver man verkligen "jobba ner" efter ett träningspass och finns det någon poäng i att till exempel träna rotatorkuffen i skadeförebyggande syfte?
Hålltider
I veckans avsnitt bryter vi vårt tidigare mönster och istället för att diskutera en idrott eller ett fysiologiskt fenomen ingående så fördjupar vi oss istället i ett extremexempel på vad människokroppen klarar av.
Simon Gustavsson, coach och delägare i Umara Sport gästar podden och berättar om när han nyligen cyklade från den mest norra punkten i Sverige ända ner till söder utan att äta någonting på vägen. Totalt blev det 230 mil på cykel under 15 dagar.
Vi får höra om hur Simon förberedde sig inför loppet genom att dricka shakes med grädde och glass, hur det kändes under tiden han cyklade, när hans blodsocker blev lågt och hur mer intensiv cykling fick honom att må illa. Slutligen får vi även veta lite hur det har fungerat efter det att Simon kom i mål.
Hålltider
00:00:00 Introduktion av Simon Gustavsson
00:10:00 Sena lärdomar kring dum träning
00:13:25 Sverigetrampet - cykla rakt genom Sverige utan att äta
00:18:00 Att hålla salt och vätskebalans utan någon mat
00:22:30 Hur Simon bulkade inför Sverigetrampet
00:26:00 Reaktioner innan Simon började cykla
00:28:00 De tuffaste delarna av resan och säkerhetsåtgärder
00:33:30 På vilken intensitet cyklade Simon?
00:39:05 Har Simon några bestående men från utmaningen?
00:40:30 Mätning av kroppssammansättning före, efter bulk och efter cyklingen
00:47:30 Hur mådde Simon mentalt under tiden?
00:52:25 Har Simon lärt sig något användbart under tiden?
00:55:20 Willes tidsmål inför midnattsloppet
00:56:20 Har Simons trivselvikt lagt sig högre efter hans bulk?
00:59:50 Vad var det första Simon åt efter de 15 dagarna?
01:03:45 Händer det något oväntat fysiologiskt under tiden?
01:06:30 Teoretiskt så skulle Simon kunnat ta sig tvärs över USA
Jacob och Wille diskuterar risk och chans i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack. Det är en väldig massa larm och rubriker som varnar för än det ena än det andra i media och väldigt ofta saknar larmen det kontext som är nödvändigt för att man ska kunna förhålla sig till information på ett vettigt vis.
I det här avsnittet berättar Wille och Jacob vad som verkligen menas med risk och ger flera tips om hur du kan tänka för att försöka förhålla dig till olika risker på ett rimligt vis. Vissa saker bör du nämligen verkligen bry dig om medan andra saker kan vara värda att känna till utan att du för den delen behöver oroa dig något nämnvärt. Många saker är sen också rent trams och de försöker också berätta lite kring hur du kan identifiera dessa.
Hålltider
I veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack så gästas vi av en av Sveriges mest framgångsrika sprinttränare, Håkan Andersson. Ämnet för dagen är givetvis då 100 meter och 200 meter löpning där vi bryter ner loppens olika delar och diskuterar vad som sker i de olika faserna.
Vi diskuterar även talang vs träning när det gäller sprint och varför Sverige idag inte har några sprinters på världsnivå. Vi har även en längre genomgång av vad som gör att Usain Bolt är så dominant som han faktiskt är.
Slutligen diskuterar vi en del kring styrketräningen som sprinters använder sig av.
Hålltider
Håkan är aktiv både på Twitter och Instagram där han regelbundet lägger upp träningsbilder och videos.