Wille och Jacob gör ytterligare en djupdykning inom sömnens värld och denna gång har de Jonathan Cedernaes, PhD och sömnforskare på Uppsala Universitet, med sig som guide.
I det här avsnittet får du lära dig mer om din dygnsrytm, vilken inverkan skiftarbete har på människors hälsa och vad som händer om du går upp mycket senare på helgen för att sen gå upp väldigt tidigt på måndagen igen.
Utöver det så diskutera vi även tupplurer och hur de påverkar ens hälsa och hur det inverkar på ens totala sömnbehov.
RÄTTNINGAR: I klippet så nämner Jonathan fel hamster. Det finns både en sibirisk och en syrisk hamster - den senare kallas även gyllene hamster (golden hamster), och det var den Jonathan syftade på, även om bägge har använts i studier om sömnbrist.
I avsnittet diskuterar vi även tupplurer och Jonathan kom på i efterhand på att han glömde nämna att förlängda tupplurer även kan vara ett tecken på sjukdom och kopplat till ökar risk för hjärt- och kärlsjukdom och diabetes.
Hålltider
Denna vecka har Jacob och Wille ett eget avsnitt där de diskuterar nyttan av att mäta och hålla koll på hastigheten när man tränar med fokus på styrketräning.
Genom att mäta hastigheten i dina repetitioner kan du dels både uppskatta din styrka väldigt bra dels kan du också styra belastningen efter dagsform på ett mer objektivt vis än att du bara "känner efter".
I det här avsnittet diskuterar vi en artikel skriven av bla Mladen Jovanovic lite mer specifikt och vill du läsa den kan du ladda ner hela här.
Hålltider
Jacob och Wille gästas denna vecka av Jonas Juhl, landslagschefen inom svensk gymnastik. Du får bland annat en inblick i grenarna som finns inom gymnastiken, hur träningen går till och betydelsen av styrka och styrketräning.
Hålltider
I avsnitt 64 gästas Wille och Jacob av Marcus Moberg som forskar på hur våra muskler reagerar på träning och aminosyror.
Marcus har arbetat mycket tillsammans med Willam Apro som vi hade som gäst i avsnitt 12 och vi fortsätter ungefär där vi slutade med William. Vi går mer på djupet vad det innebär med proteinnedbrytning och varför det är svårt att mäta på ett bra sätt. Vi diskuterar EAA vs BCAA och vilken eventuell roll de icke essentiella aminosyrorna har för att stimulera proteinsyntesen.
Efter det går vi vidare in på Marcus kommande projekt där han tänker studera hur laktat (mjölksyra) påverkar hur musklerna svarar på träning genom att injicera laktat in i kroppen hos personer som tränar.
Hålltider